perjantai 12. heinäkuuta 2019

6.5mm Creedmoor AR10. Stag Arms Stag10. Peltejä mailiin jne...


Nyt saimme testattavaksi perinteisten itselataavien 308-kiväärien sijaan todella mielenkiintoisen AR10:n. Creedmoorin loistavat ballistiset ominaisuudet olivatkin tulleet jo tutuiksi pulttilukoilla ja haave päästä testaamaan itselataavaa kivääriä tässä kaliberissa toteutui siis vihdoin. Aseena oli Stag Armsin Stag-10 kivääri, jossa on monia hyviä ominaisuuksia tarkkaa pitkän matkan ammuntaa silmälläpitäen. 
Aseen 8" nousulla oleva nappirihlattu RST-piippu on raskaahko ja 24" pitkä sekä sen suulla on erittäin laadukas Lantacin kompensaattori, eli suujarru. Mielenkiintoisesti jokainen ko. valmistajan suujarru on jopa erikseen sarjanumeroitu! Aseessa on asiallinen Magpullin PRS Gen3 -perä, josta löytyy niin poskipakan korkeussäätö kuin perälevyn pituus- ja korkeussäädöt. Tukissa on myös Push&Button hihnalenkeille hyvin kiinnityspisteitä.
Laukaisukoneisto on selvästi MilSpec koneistoja laadukkaampi ja siinä on selkeä etuveto. 16.5" Free Float etutuubi on M-Lok kiskoilla. Aseen hallintalaitteet ovat vain oikeakätiset ja ne kannattaakin päivittää molemminpuolisiin malleihin.
Vaikka ase on raskaahko ja hivenen etupainoinen, sen kokonaispaino ei ollut kuin n.200g enemmän kuin vastaavalla Tikka T3x Tac A1 paketilla.

Riihimäen CIP-ammunnoissa oli käytetty todella kovapaineisia patruunoita, koska ase ei alkuaan toiminut lainkaan lukon sisällä olleiden nallin kappaleiden johdosta.

Radalle aseeseen asennettiin juuri Suomeen saapunut uudella MSR2- ristikolla varustettu Steinerin M7xi 4-28x56 tähtäinkiikari. Jalkoina käytettiin hyväksi tiedettyä ja 20.6 Moa kallistettua Spuhrin 4602:sta. Ampumatukena oli edessä Atlaksen bipodit ja takana Coletacin Boss Bag.

300m ensimmäiset testit asetta kohdistaessa antoivat lupaavia tuloksia Sakon Range tehdaspatruunalla. Alla nätti kolmen laukauksen kasa.
Ammuttaessa makuulta Lantacin suujarru kruunasi ampumamukavuuden, sillä aseen rekyyli on todella pieni ja kohde pysyy tähtäimessä helposti laukausten välin.





Kerrankin "radalla" pitkänmatkan olosuhteet olivat otolliset kaukaisten Jaster-maalien kaadolle. Tuuli oli maltillinen ja näkyvyys hyvä. Mailin, eli noin 1600 metrin 45cm leveä Jaster-pelti oli hyvässä nousevassa hiekkapenkassa ja siitä pystyi tähystämällä spottaamaan 6.5mm aseenkin osumat sekä tekemään tarvittavat korjaukset. Fiilis oli kyllä todella huikea, kun vajaan Moan kokoinen peltimaali kaatui ja vielä tehdaspatruunalla sekä nyt puoliautomaattikiväärillä!

Alla kuvat ampumalinjalta, josta paljaalla silmällä ei maalia edes hahmota.










perjantai 18. tammikuuta 2019

Tynkämallin pienoiskivääri, vaikka TA-harjoitteluun. Tikka T1x MTR 22lr 16" + McMillan A5



Vihdoinkin pääsin käpälöimään Tikan vielä suhteellisen tuoretta T1x pienoiskivääriuutuutta. Sain testiin makean 16" -piipulla varustetun USA:n vientimallin, jossa oli suulla AR:ien 1/2x28 vaimenninkierre. Kovan maailmanlaajuisen kysynnän vuoksi Sakolla on ollut vaikeuksia saada toimitettua aseita jälleenmyyjille. Aseen käsiini saatua, en ihmettele, että tämä laite kelpaisi kuluttajille. Etenkin jos niitä vain olisi kaupoissa ostettavaksi asti.
Aseen suunnittelun lähtökohtana oli Sakolla ollut tehdä T1x:stä kilpailijoitaan parempi. Hyvä pohja-ajatus! Ase ei saisi olla lelumainen ja kevyt, laukaisukoneito piti olla hyvä, patruunoiden tulisi syöttyä luotettavasti ja lukon liikkua sulavasti sekä lopuksi aseen hinnan pitäisi silti olla edukas. Suunnitteluryhmä halusi myös käyttää T1x:n valmistuksessa Tikka T3:n ja T3X:n aihioita sekä konekantaa.
Asetta saa 22lr ja 17Hmr -kalibereissa ja kylmätaotun semiweight piipun pituuksina ovat joko 16" tai 20". Piipun suulla on aina 1/2x20 tai 1/2x28 kierre. Vakiotukilla ja 16" piipulla aseen pituus on 85cm ja paino 2400g. Laukaisukoneisto on T3:sista tuttu ja hyväksi havaittu sekä kelpo moneen käyttöön. Aseen teräksinen lukko on jämäkän oloinen ja asiallisen liukkaasti liikkuva. Muoviset lippaat vetävät mukavasti 10 patruunaa ja lipas napsahtaa paikalleen luotettavan oloisesti.
Aseessa on hyvällä tapaa oikean ison aseen tuntua ja etenkin Tikka T3/T3x:n omistajalle tämä on harjoittelu- tai kevyeksi kyyhkystysaseeksi loistava valinta.
Miksi näin?
T1x:ään saa mm. suoraan sovitettua T3:n ja T3x:n aftermarket osia, esim. lukuisia mielenkiintoisia tukkeja yhtenevän lukkorungon pohjan vuoksi. Enkä itsekään pystynyt kauaa olemaan purkamatta asetta osiin. Kevyen mutta silti jämäkän kuituvahvisteisen vakiotukin tilalle kiinnitin McMillan A5:n, säädettävän ja todella hyvin käteen istuvan TA-kiväärin tukin. Vakiotukkiin on kyllä saatavilla useita erilaisia pistoolikahvoja ja etutukin levennyspaloja, mutta McMillanin ero vakioon on silti huomattava . Toki hintakin, sillä Suomessa Millanista saa pulittaa noin kahden T1x:n verran euroja.
Aseen päälle asensin Sakon Optilock jaloilla T1x:n perinteiseen pienoiskiväärin 11mm kiskoon Nightforcen High Speed -torneilla (100naksua kierroksella) varustetun 5.5-22x56 MLR Mrad:in.

Seuraavaksi sitten ampumaan radalle ja kokeilemaan, kuinka "308 -simulointi" toimii esim. 50-300m matkoilla. Samalla pääsee testaamaan kevyehköä yläkuvan Jaki1 äänenvaimenninta. Kokonaisuuden pituus on tuolla setupilla 1015mm ja paino 5005g.



Aseen fiilis kyllä muuttui aikalailla McMillanilla...


Alla raudat McMillan A3 tukissa. Ei paha näinkään...



Ensimmäinen ratakäynti antoi lupaavia tuloksia. Paras ao. kasa 100m:iin tuli Jaki1:llä ja takapussin kanssa bipodeilta Lapuan Midaksella kevyessä +4c takatuulessa. 10ls oli n. 44mm ja ensimmäiset 5ls n.27mm.


Lapuan Master L:n 5ls 100m:iin oli n.29mm, Polar Biathlonin n.41mm ja Winchester Subsonic HP:n n.41mm. Ase syötti patruunat täydestäkin lippaasta virheettömästi ja ulosveto toimi myös hienosti koko ajan. Seuraavaksi testaamaan tuoreempia patruunoita, mm. Lapuan Midas+:aa ja X-Actia...

Toinen ratakäynti paransi tuloksia. Paras ao. kasa 100m:iin tuli Atec CMM vaimentimella ja takapussin kanssa bipodeilta Lapuan Midas+:lla kevyessä sivutuulessa. 10ls oli n. 33mm


Irlantilaisen PSE:n hiilikuituinen E-Tac tukki ei ole mielestäni ollenkaan kehnompi esitys. Painoakin tuotteella on vähän vajaan kilon. Tukin malli on hyvin lähellä Tikan omaa UPR:ää.
Alla 5-25x56 PM2 Bender testiä 100m:iin. Spuhrin picatinnyjalan ja kehyksen välissä on saksalaisen Recknagelin 11mm picatinnyadapteri.





Tikan oma MTR-mainosvideo:


FinnAccuracyn artikkeli 22lr:n käytöstä TA-harjoittelussa:

FinnAccuracy article; How to get best out of 22lr Longrange training: