perjantai 18. tammikuuta 2019

Tynkämallin pienoiskivääri, vaikka TA-harjoitteluun. Tikka T1x MTR 22lr 16" + McMillan A5



Vihdoinkin pääsin käpälöimään Tikan vielä suhteellisen tuoretta T1x pienoiskivääriuutuutta. Sain testiin makean 16" -piipulla varustetun USA:n vientimallin, jossa oli suulla AR:ien 1/2x28 vaimenninkierre. Kovan maailmanlaajuisen kysynnän vuoksi Sakolla on ollut vaikeuksia saada toimitettua aseita jälleenmyyjille. Aseen käsiini saatua, en ihmettele, että tämä laite kelpaisi kuluttajille. Etenkin jos niitä vain olisi kaupoissa ostettavaksi asti.
Aseen suunnittelun lähtökohtana oli Sakolla ollut tehdä T1x:stä kilpailijoitaan parempi. Hyvä pohja-ajatus! Ase ei saisi olla lelumainen ja kevyt, laukaisukoneito piti olla hyvä, patruunoiden tulisi syöttyä luotettavasti ja lukon liikkua sulavasti sekä lopuksi aseen hinnan pitäisi silti olla edukas. Suunnitteluryhmä halusi myös käyttää T1x:n valmistuksessa Tikka T3:n ja T3X:n aihioita sekä konekantaa.
Asetta saa 22lr ja 17Hmr -kalibereissa ja kylmätaotun semiweight piipun pituuksina ovat joko 16" tai 20". Piipun suulla on aina 1/2x20 tai 1/2x28 kierre. Vakiotukilla ja 16" piipulla aseen pituus on 85cm ja paino 2400g. Laukaisukoneisto on T3:sista tuttu ja hyväksi havaittu sekä kelpo moneen käyttöön. Aseen teräksinen lukko on jämäkän oloinen ja asiallisen liukkaasti liikkuva. Muoviset lippaat vetävät mukavasti 10 patruunaa ja lipas napsahtaa paikalleen luotettavan oloisesti.
Aseessa on hyvällä tapaa oikean ison aseen tuntua ja etenkin Tikka T3/T3x:n omistajalle tämä on harjoittelu- tai kevyeksi kyyhkystysaseeksi loistava valinta.
Miksi näin?
T1x:ään saa mm. suoraan sovitettua T3:n ja T3x:n aftermarket osia, esim. lukuisia mielenkiintoisia tukkeja yhtenevän lukkorungon pohjan vuoksi. Enkä itsekään pystynyt kauaa olemaan purkamatta asetta osiin. Kevyen mutta silti jämäkän kuituvahvisteisen vakiotukin tilalle kiinnitin McMillan A5:n, säädettävän ja todella hyvin käteen istuvan TA-kiväärin tukin. Vakiotukkiin on kyllä saatavilla useita erilaisia pistoolikahvoja ja etutukin levennyspaloja, mutta McMillanin ero vakioon on silti huomattava . Toki hintakin, sillä Suomessa Millanista saa pulittaa noin kahden T1x:n verran euroja.
Aseen päälle asensin Sakon Optilock jaloilla T1x:n perinteiseen pienoiskiväärin 11mm kiskoon Nightforcen High Speed -torneilla (100naksua kierroksella) varustetun 5.5-22x56 MLR Mrad:in.

Seuraavaksi sitten ampumaan radalle ja kokeilemaan, kuinka "308 -simulointi" toimii esim. 50-300m matkoilla. Samalla pääsee testaamaan kevyehköä yläkuvan Jaki1 äänenvaimenninta. Kokonaisuuden pituus on tuolla setupilla 1015mm ja paino 5005g.



Aseen fiilis kyllä muuttui aikalailla McMillanilla...


Alla raudat McMillan A3 tukissa. Ei paha näinkään...



Ensimmäinen ratakäynti antoi lupaavia tuloksia. Paras ao. kasa 100m:iin tuli Jaki1:llä ja takapussin kanssa bipodeilta Lapuan Midaksella kevyessä +4c takatuulessa. 10ls oli n. 44mm ja ensimmäiset 5ls n.27mm.


Lapuan Master L:n 5ls 100m:iin oli n.29mm, Polar Biathlonin n.41mm ja Winchester Subsonic HP:n n.41mm. Ase syötti patruunat täydestäkin lippaasta virheettömästi ja ulosveto toimi myös hienosti koko ajan. Seuraavaksi testaamaan tuoreempia patruunoita, mm. Lapuan Midas+:aa ja X-Actia...

Toinen ratakäynti paransi tuloksia. Paras ao. kasa 100m:iin tuli Atec CMM vaimentimella ja takapussin kanssa bipodeilta Lapuan Midas+:lla kevyessä sivutuulessa. 10ls oli n. 33mm


Irlantilaisen PSE:n hiilikuituinen E-Tac tukki ei ole mielestäni ollenkaan kehnompi esitys. Painoakin tuotteella on vähän vajaan kilon. Tukin malli on hyvin lähellä Tikan omaa UPR:ää.
Alla 5-25x56 PM2 Bender testiä 100m:iin. Spuhrin picatinnyjalan ja kehyksen välissä on saksalaisen Recknagelin 11mm picatinnyadapteri.





Tikan oma MTR-mainosvideo:


FinnAccuracyn artikkeli 22lr:n käytöstä TA-harjoittelussa:

FinnAccuracy article; How to get best out of 22lr Longrange training:


3 kommenttia:

Käkkäräinen kirjoitti...

Komea paketti tuolla a5 tukilla! Saako nuita mcmilaneita Suomessa mistään vai pitääkö itse tilata jenkeistä?

Anonyymi kirjoitti...

Vuosien saatossa noita on itselle kertynyt. Kyllä jotkut firmat niitä tuo, mutta hinnat ovat kohtuullisen "suolaisia".

Anonyymi kirjoitti...

omaan tiksin t1 käy eley sataan metriin 1moa tai parempia kasoja, lapualta midas + ja center-x käy samalla tavalla ku norma tac-22 eli noin 2moa 100m. Kasat aina 10 laukausta. Lapualta ainut mikä sopinut omalle tiksille talvi sekä kesäkelillä on polar biathlon.