Optiikkaosasto

Tällä sivulla esittelen optiikkoja, joihin olen päässyt omakohtaisesti tutustumaan ihan käytännön metsästys- tai rata-ammuntatilanteissa.




Aimpoint:

7000L 4moa
Vanhemman mallin laitteen patterin kesto on n.500h, muutoin aikalailla 1:1 sama laite kuin 2005 julkistettu 9000-sarja

7000L 2x 4moa
Kohtuullisen harvinainen 2x etulinssillä oleva malli.

9000L 2 ja 4moa
210g, 50000h:n patterin kesto, 30mm runko, pommin vahvaa tekniikkaa pitkille lukkoaktioille

9000SC 4moa
210g, 50000h:n patterin kesto, 30mm runko,
samaa pommin vahvaa tekniikkaa kuten L-malli, runko vain aavistuksen lyhyempi

Micro H1 4moa
105g, 50000h:n patterin kesto, pommin vahvaa tekniikkaa
itselläni "normaalin" picatinnypohjan lisäksi kaapista löytyy myös 11mm kiskolle kiinnitysjalusta




Bausch & Lomb:

1.5-4.5x20 Bushnell ScopeChief VI, Made in Japan, 4-ristikko + halutessasi extra tolppa alas

Nämä vanhemmat Japanilaiset Bushnellit voivat olla todella laadukkaan tuntuisia ja hyvän kuvan omaavia optiikkoja. Itselläni tämä oli elämäni ensimmäinen hirvikiikari. Rungon pannasta kääntäen tarvittaessa esiinpomppaava alatolppa on ihan toimiva hienous.

2-7x32 Elite 3200

Pieni ja kevyt perusoptiikka. Asiallisen oloinen rakenne.

10x40 Elite mildot-ristikolla ja korotorneilla

Edukas, jämäkkä ja kelvollisen laadukkaan kuvan omaava perusoptiikka niille, joille riittää kiinteä suurennos. Parallaksin säädöllä varustettuna optiikka olisi oikea "helmi", silti hinta-laatu loistava.

24x40 BR

Erittäin laadukas erityisesti kasa-ammuntaan suunniteltu optiikka, joita liikkuu Suomessa käytettynä todella vähän. Sääli, sillä putken ominaisuudet ovat loistavat. Itselläni tämä on ollut pääasiassa lintukiväärissä ja olen ollut kyllä B&L:ään enemmän kuin tyytyväinen. Parallaksinsäätö optiikan etuosassa. Suosittelen!




Docter:

1.5-6x42 Basic 4-ristikolla

1.5-6x42 Unipoint 4-0 -valopisteristikolla

Painonappi valokytkimellä varustettu perusluokan valopistekiikari. Valon kirkkaus riittää jo päiväkäyttöönkin, toisin kuin classic -malleissa. Pientä tunnelointia pienillä suurennoksilla.

2.5-10x48 Basic 4-ristikolla

3-12x56 Classic 4-valopisteristikolla

Portaattomalla pyöritettävällä valokytkimellä varustettu klassinen valopisteellinen kytiskiikari. Valopisteen kirkkaus vain hämärään. Itse pidän tästä Docterista enemmän kuin Suomessa yleisemmästä Meoptan noin vastaavasta x56 -mallista. Yksi syy on mm. tuo portaaton pisteen kirkkauden säätö.

8-25x50 dot-ristikolla ja korotornilla

Laadukkaalla kuvalla varustettu isokokoinen ratakiikari. Parallaksinsäätö etulinssissä. Korotorni on Docterin oma jälkiasennettava ja tornin nollattavuus hieman oudosti toteutettu.



Hensoldt (Zeiss):

3-12x56 ZF FF valopiste mildot-ristikolla

Bendereihin verrattuna kompaktin kokoinen laite. Kuva loistava, tornit ja valon säätö tietysti hyvät. 

6-24x56 ZF SF valopiste mildot-ristikolla

Ristikko kakkostasolla, eli koko ei muutu zoomatessa ja mildot 1:1 vain 12x -suurennuksella. Loistava kuva. 5mm naksut torneissa, silti jotenkin pidän tästä putkesta. 30mm runko, joka helpottaa asennusta esim. normaaleihin metsästyskiikareiden jalkoihin. Hensoldtin valoyksikkö säätyy täysin kuolleeksi.




Kahles:

1.1-4x24 C 4-ristikolla

Itse pidän näistä Kahlesin uudemmista alu-runkoisista tähtäimistä todella paljon. Pintakäsittely on niissä todella tyylikäs. Putken ulkoiset mitat ja massat ovat sopusuhtaisen kompaktit. Kuvan laatu on myös todella hienoa luokkaa ja säädöt täsmälliset. C-sarja tarjoaa mielestäni erittäin rautaisen hinta-laatusuhteen. Ristikoista suosittelen valitsemaan ns. väljemmän version (laitapaksunnosten väli tuplat kapeampaan versioon verrattuna). Kahles on nykyään myös osa Swarovski -konsernia.

1.5-6x42 C 4-ristikolla

2.5-10x50 C 4-ristikolla

Erittäin hyvä yleiskiikari monipuoliseen metsästykseen. Suosittelen!

3-10x50 CT mildot -ristikolla

Harvinaisempi malli tuuman rungolla. Tyypilliseen Kahles-tyyliin erinomainen optinen laatu ja kompakti koko.

K624 MSR

Erittäin monipuolinen, laadukas ja käyttäjäystävällinen pitkänmatkan  TA-kiikaritähtäin. Parallaksinsäätö kätevästi korotornin alla. Optiikan kaikkinainen jämäkkyys ja -ominaisuudet ovat kertakaikkisen loisteliaat. Suomalais -innovaatio, MSR -ristikko on lisäksi vielä hieno lisä.  Ainoa moite koski ainakin tämän  Gen2 -mallin valoyksikön säädön pientä tehoväliä, mutta tehdas hoiti asian kuntoon ja nyt säätö lähtee täysin kuolleesta hehkusta eteenpäin. Suosittelen!




Leica:

Magnus 1-6.3x24 L3D-ristikolla

Mahtavan laajakuvainen ajojahtikiikari loistavalla kuvanlaadulla ja ajojahteihin erityisesti suunnitellulla avonaisella L3D-ristikolla. 100 naksun vakiotornit loistavat ja selkeät. Suosittelen!

ER 2.5-10x42 4A-ristikolla

Leican ER:iin pätevät samat argumentit kuin Kahlesin C-sarjaan. Loistava kuva sekä siro ja tyylikäs rakenne. Suomessa nämä ovat vain vielä Kahlesejakin harvinaisempia.


ERi 2.5-10x42 Ballistic-ristikolla

Leican ERi:hin pätevät samat argumentit kuin Kahlesin C-sarjaan, mutta ERi:ssä on vielä hämärään valopiste. Loistava kuva sekä siro ja tyylikäs rakenne. Ballistic -ristikossa on loistava koroviivajärjestelmä, joka on 10x:llä vielä Mrad -pohjainen ja koroa voi ottaa suoraan 10Mrad! 


ER 3.5-14x42 AO Ballistic-ristikolla ja korotorneilla

Samaa laatua kuin pienempi 2.5-10x42 malli.

Magnus 2.4-16x56 4A-ristikolla

Houkutteva allround-optiikka kuten Swarovskin 2.5-15x56 Z6i. Mukava suurennusalue, loistava kuvan laatu, fyysinen koko jo isohkon oloinen, sekä raskaampi (796g.) kuin Swarovski. Täysin kuolleeksi himmenevä valopiste. Loistavat vakio säätötornit nollattavalla 100 naksun säätökiekoilla. Suosittelen!




Leupold:

1.25-4x20 VXR Firedot duplex- valopisteristikolla

Asiallisella valokuitupisteellä varustettu ajojahtikiikari ja samalla Suomessa hyvinkin yleisen ns. "hirvensurma" vari-x3:n modernisoitu sisarmalli. Selkeästi eurooppalaisia optiikkoja edullisempi, mutta ajaa varmasti asiansa todella monessa käytössä. Runkoputki 30mm, mutta nettilööppien mukaan ilmeisesti putken sisällä onkin vain vanhempien putkien "tuumainen tekniikka holkitettuna". Todellinen suurennusalue on n.1.5-4x ja silmän etäisyys suurempia kalibereja ajatellen 84-106mm. 1.5x:n 106mm on jo hyvinkin asiallinen arvo ja pelko rekyylin aiheuttamista verisistä silmäkulmista on turhaa.

2-7x33 VX1 duplex- ristikolla

2.5-8x36 VX3 duplex ristikolla

Harvinaisempi malli, joka on erittäin kompaktin kokoinen ja omaa mm. asiallisen kuvan ja täsmälliset naksut säädöissä.

3-9x40 VX1 duplex- ristikolla

Edullisten asiallisten peruskiikarien klassikko. Vanhoissa malleissa säädöissä ei ollut naksuja (pelkkä kitka vain), mutta nyt nekin jo löytyvät näistä hinnat alkaen - malleista. Tämä malli ei tietystikään ole mikään hämäräoptiikka, mutta päiväkäytössä 3-9x VX1 toimii hyvinkin ansiokkaasti.

3.5-10x40 Vari-x3 AO duplex ristikolla

4.5-14x50 VX3 AO duplex- ristikolla

4.5-14x50 VX3 Longrange AO Premier Reticles Mildot- ristikolla ja target torneilla

Erittäin mielenkiintoinen ja harvinainen erikoismalli Leupoldin hovi-custompaja Premier Reticlesin muokkaamana. Parallaksinsäätö kolmannessa tornissa, Mildot 1:1 14x:llä, target tornit ja siro kokonaisuus. Aika herkku kaiken kaikkiaan.

6-18x50 VX2 AO duplex- ristikolla ja target torneilla

Erittäin asiallinen lintukiväärin optiikka etenkin näillä korkeilla target torneilla varustettuna. Torneissa on hyvin tilaa teipata ballistiikkalaskurin laskemat koroarvot/merkit pitemmille matkoille. Parallaksin säätö optiikan etuosassa, mutta onneksi herkkä ja helppokäyttöinen.

6.5-20x40 Vari-x3 AO duplex- ristikolla ja target torneilla

Liikkuvan tauluhirven ampujien keskuudessa klassikko optiikka. Vahva rakenne, asiallinen optinen laatu ja käytännössä elinikäinen takuu ovat varmasti edesauttaneet optiikan tiettyyn kulttimaineeseen nousun. Näitä liikkuukin em. syystä suhteellisen hyvin käytettyinä useissa eri versioissa, niin säätötornien kuin ristikkojen suhteen. Edelleen hyvinkin suositeltava valinta rata- tai linnustuskäyttöön.

6.5-20x40 VX3 AO 30mm rungolla ja Target Varmints- ristikolla

Näissä uudemmissa malleissa on parallaksin säätö kolmannessa tornissa ja käytettävyys on näin esim. lintumetsällä maassa maaten lintuja tähdäten selkeästi vanhempia malleja käytännöllisempää. Runkoputki on myös kasvanut nykyaikaiseen 30mm kokoon. Edelleen erinomainen valinta suhteellisen kompaktia ja laadukasta optiikkaa hakevalle, vaikka Suomen hinnat ovatkin tätä nykyä jo aika arvokkaita.

6.5-20x40 VX3i AO 30mm rungolla ja dublex- ristikolla

Uusinta uutta Leupoldilta tämä i-mallisarja. Parallaksin säätö on tietysti kolmannessa tornissa. Runkoputki on 30mm ja koko optiikka näyttää lähes saman paksuiselle tuubille. Erinomainen valinta kompaktia ja jämäkkää päiväoptiikkaa hakevalle, vaikka Suomen hinnat ovat todella arvokkaita.

8.5-25x50 Mark4 valaistulla mildot-ristikolla ja target torneilla

Amerikkalainen perusoptiikka taktiseen pitkänmatkan ammuntaan. Jämäkät tornit selkeillä naksuilla, laadukas kuva etenkin päiväkäytössä ja kompakti koko. Eye-box pienehkö ja se saa silmän paikan yllättävän tarkaksi.

12x40 FX3 duplex- ristikolla ja target torneilla

Erittäin siro ja laadukas optiikka. Ruotsissa ko optiikkaa käytetään esim. kasa-ammunnan Jäger-luokan aseissa, joissa maksimi suurennus on rajoitettu 12x:ään.

30x40 FX3 Silhouette Competition dot-ristikolla ja target torneilla

Erityisesti silhuettiammuntaan kehitetty suhteellisen uusi mallisarja. Parallaksinsäätö on optiikan etuosassa, mutta onneksi se on pienellä liikkeellä asiallisesti säädettävissä (vrt. 36x40 BR:n 2-versio). Dotin koko ristikon keskellä on selkeästi kasa-ammunta malleja suurempi ja moni voi arvostaa tätä ominaisuutta myös lintumetsällä latvustojen ja oksien seassa. Optiikasta on tarjolla myös  25x ja 6x42 Hunter -versiot. Suosittelen!

36x40 BR hius-, dot- ja korotetulla Premier Reticles dot-ristikolla ja target torneilla

Klassinen Benchrest -kiikari kasa-ammunta kilpailuihin. Optiikasta on olemassa paria eri malliversioita.  Ensimmäisissä versioissa parallaksinsäätö on helppokäyttöinen ja pienellä liikkeellä säädettävissä. Toisen malliversion parallaksinsäädössä on aiempaan versioon verrattuna myös lukitus, mutta mikä harmittavinta, säätö on todella hankalakäyttöinen. Hankalaksi käytön tekee säädön järkyttävän pitkä säätömatka. Kun rataolosuhteissa ammuntapukin tai bipodien päältä säätäminen on rasittavan vaikeaa ja hidasta, voi vain kuvitella, miten mahdotonta säätö olisi esim. lintumetsällä. 
Optisesti pidän Weaverin vastaavaa 36x40 -mallia Leupoldia parempana, vaikka hyvinkin toimiva ja vuosien saatossa todella paljon käytetty optiikka tämä Leupold on ollut.

45x45 Competition hiusristikolla ja target torneilla

Nämä uudemmat Leupoldin Competitionit ovat selkeä parannus vanhempiin malleihin verrattuna. Kuvanlaatu erinomaisen hyvällä tasolla, parallaksinsäätö kolmannessa tornissa kuten pitääkin, 30mm runko ja okulaarin säätökin on modernimpaa nopeasäätöistä mallia. Tornien nollaaminen on valitettavan työlästä. Optiikasta on tarjolla myös  35x ja 40x -versiot. Suosittelen!


AO= parallaksinsäätö




Meopta:

1.5-6x42 Artemis 4-ristikolla

7x50 Artemis 4-valopisteristikolla

7x56 Meostar 4-valopisteristikolla

3-12x56 Meostar R1R  RD 4C-valopisteristikolla

6-18x50 Meopro mildot-ristikolla

Erittäin mielenkiintoinen optiikka omassa hintakategoriassa. Väitän, että jopa yksi parhaimmista optiikoista esim. lintumetsälle tällä hintaa. Jämäkät target-tornit selkeillä naksuilla, hyvä kuvan laatu, parallaksin säätö kolmannessa tornissa, mildot-ristikko 1:1 18x -suurennoksella, mitä muuta sitä enää voi toivoa? Suosittelen!

4-16x44 Meostar R1 Tactic mildot-ristikolla

Em. Meoprohon verrattuna optisesti hieman laadukkaampi. Etenkin kromaattinen aberraatio selvästi paremmin hallinnassa. Korotornien naksut taas eivät ole Meopron veroiset, vaan selkeästi tunnottomammat. Parallaksin säätö on myös jäykähkö ja hankalasti optiikan etuosassa.

ZD 4-16x44 Mildot

Asiallinen monikäyttöputki. Valopisteenä risti mildotin keskellä.

Optika6 1-6X24 RD SFP K-Dot

Pätevän tuntuinen optiikka. Erinomainen hinta-laatusuhde. Tornit jämäkät ja ns. urakkanuppi zoomisäädössä kätevä. Valopisteessä hyvät säädöt päiväkäyttöön.

Optika6 4.5-27x50 SFP BDC3

Raskaahko optiikka. Hyvä hinta-laatusuhde. Optiikka yllättävän hyvä isoillakin suurennoksilla. Tornit jämäkät ja ns. urakkanuppi zoomisäädössä kätevä. Itselleni valopiste oli hämärään liian kirkas ja piste teki myös tuplakuvajaiset häiriten käyttöä.




Nightforce:


Varminter 3.5-15x56, Moa, NP1

Benchrest -mallien oloinen, laadukas, isohko ja jo valmistuksesta poistunut kiikaritähtäin.

Benchrest 8-32x56, Moa, NP1-RR

Yksi maailman eniten käytettyjä pitkien matkojen BR-kilpatähtäimiä yhdessä isoveli 12-42x:n kanssa ja etenkin ristikolla NP-2DD. Erittäin laadukas linssistö suo loistavan kuvan laadun.
Moa naksut tiheillä 1/8 -säädöillä. Parallaksin säätö optiikan etuosassa. Valonsäätöyksikkö vanhan aikaisesti okulaarin taka-osassa ja hyvinkin karkeilla sekä metsästykseen lähes käyttökelvottomilla säädöillä. Jos optiikan painolla ei ole väliä ja päiväkäyttö riittää, niin saat näistä BR-malleista erinomaisen rataputken.

NXS 3.5-15x56, Mrad, MLR

Itse pidän näitä NXS malleja etenkin käytettyinä hinta-laatusuhteeltaan yksinä parhaista rata- ja pitkän matkan TA-putkina. Rakenne näissä on todella jämäkkä, säätötornit ja niiden naksut selkeät sekä isot, optinen laatu on myös erinomainen, 30mm runko suo helpon asennettavuuden jne. MLR ristikko on kakkoskuvatasolla ja se 1:1 15x -suurennoksella. Nightforcelta löytyy myös pari mallia 1-tason ristikolla, mutta niiden hinnat ovat jo aivan Saksalaisten TA-tähtäimien suuruisia.
Nightforcen koko ristikko on valaistu ja ristikon valonsäätö sijaitsee patterikotelon kannen alla. Säätö on riittävän laaja kyttäysmetsästyskäyttöönkin, mutta hankalahko käyttää muutoin kuin kotioloissa. Säätöruuvi on todella pieni ja myötäpäivään käännettäessä valopiste himmenee. Millinkin säätöliike vaikuttaa huomattavasti kirkkauteen. Toisaalta, kun kerran kirkkaus on kohdallaan, niin eipä sitä juuri tarvitsekaan enää säädellä. Zoomausrengas ja koko optiikan okulaaripää, eli takaosa pyörivät yhtenä kappaleena säädettäessä. Valmistajan mukaan tämä mahdollistaa Military-optiikan helpot säädöt aidoissa kovissa olosuhteissa vaikka rukkaset kädessä. Parallaksin säätö on modernisti kolmannessa tornissa, mutta siinä ei ole mitään metri-asteikkoa. Diopterisäätö on jämäkkä ja lukittava.
Hämäräominaisuuksiltaan ja valoristikoiltaan Nightforcet eivät ole aivan Benderien tai Zeissien veroisia, mutta hyvinkin laadukkaita ja asiallisia. Olen myös huomannut käytännössä, että Mildot ristikko on hämärässä mittaukseen selkeämpi kuin uudempi MLR. Päiväkäytössä MLR taas on tarkempi ja miellyttävämpi.
Suosittelen!

NXS 5.5-22x56, Mrad, Mildot

Edellisen tähtäimen isoveli ja yksi suosituimmista NXS -malleista. Ristikko 1:1 22x -suurennoksella. Yleiskäyttöön pidän edellistä mallia suositeltavampana.
Suosittelen!

NXS 8-32x56, Moa, Mildot

Edellisten tähtäinten isoisoveli ja jo selkeästi harvisempi NXS -malli. Ristikko 1:1 22x -suurennoksella. Puhtaaseen ratakäyttöön erinomainen. Tästä löytyy myös vielä harvinaisempi ja mielenkiintoisempi 12-42x -malli, jota en ole valitettavasti omistanut (optisesti ei ilmeisesti aivan pikkuveljensä veroinen).
Suosittelen!




Nikon

Prostaff5 2.5-10x50

Hyvä hintalaatushde. Asialliset suojakorkkien alla olevat korkeat korotornit.




Schmidt & Bender:

3-12x42 Klassik Germany 4-ristikolla
Harvinaisempi hieman sirompi Bender, johon myös vahingossa törmäsin ja optiikka oli ostettava testaukseen. Kuva on tietysti täyttä huippulaatua. Ristikko nykymittapuulla raskaahko, mutta moneen käyttöön oikein toimiva.

2.5-10x56 Klassik Germany L3-valopisteristikolla
Kuten alla oleva klassikko 8x56, mutta käytölleen monipuolisempana zoom-versiona. Suosittelen.

8x56 HUN L3 valopisteristikolla

Todellinen hämärähetkien kytiskiikari-klassikko. L-3 valopisteellä todella hieno laite, jossa kuva erinomainen ja pisteen ominaisuudet sekä ristikon mittasuhteet hyvät. Optiikan zoomimalleja vähäisemmät linssimäärät todennäköisesti saavat ositain aikaan nuo erinomaiset hämäräominaisuudet.  Suosittelen!

8x56 4-ristikolla

10x42 PM2 Mildot-ristikolla

Todella harvinainen,  siro ja hyväkuvainen 100% Military-optiikka. 130 naksua korotornissa yhdellä kierroksella. Suosittelen!

3-12x50 PM1 P3 Mildot-ristikolla

3-12x50 PM1 P1 Bryant-ristikolla

3-12x50 4-ristikolla

12x42 dot-ristikolla

Harvinainen lintumiehen "herkku", johon sattumalta törmäsin ja optiikka oli vain pakko ostaa. Benderiksi siro koko ja kuva tietysti täyttä laatua. Ristikko erittäin loistava rata-ammuntaa tai vaikka lintumetsälle.

12x56 4-ristikolla

Tämäkin suurennos-suhde on harvinainen ainakin Suomen markkinoilla. Optiikan ulostulopupilli ei ole tietystikään yhtä suuri kuin klassisessa 8x56 -mallissa. Toisaalta monessa paikassa optiikan suuremmasta suurennoksesta voi olla enemmän iloa onnistuneeseen riistalaukaukseen, kuin absoluuttisesti paremmista hämäräarvoista.

5-25x56 PM2 P4F valopisteristikolla

Erittäin monipuolinen, superlaadukas ja käyttäjäystävällinen pitkänmatkan ns. TA-kiikaritähtäin. Benderin PM2 -sarjojen tähtäimet eri versioissaan ovat monen armeijan, poliisin tai erikoisjoukkojen jne. käytössä ympäri maailmaa. Eikä syyttä. Optiikan kaikkinainen jämäkkyys ja -ominaisuudet ovat loisteliaat. Ainoa pieni negatiivisuus tässä mallissa tulee pienempien suurennusten tunnelimaisuudesta. Suosittelen!




Steiner:

Nighthunter Extreme 2-10x50 valopisteristikolla

Raskaahko, oudonpuoleisella valokytkimen käyttöliittymällä varustettu saksalais-optiikka. Steiner on aivan kuin vain hieman yksinkertaistanut korotornillisia taktisia TA-kiikaritähtäimiään ja sitten niistä onkin mielestäni tullut hieman "kolhoja" metsästysmalleja. Optisesti tuotteet ovat kyllä todella laadukkaita.

Ranger 1-5x24

Ranger 3-12x56 valopisteristikolla

Hintaansa nähden asiallinen kytisputki hyvällä ja riittävän väljällä ristikolla.

5-25x56 MX5i MSR

Ammattikäyttöön tehty laadukas optiikka hyvillä torneilla ja optisella laadulla. Kontrastiltaan ei aivan Benderin vastaavan veroinen.

4-28x56 MX7i MSR2

Edellisestä päivitetty versio uudemman sukupolven MSR2-ristikolla. Optisesti hyvinkin yhtenevä paketti. Laadukas ns. ammattiputki.




Swarovski:

2-12x50 Z6i valopisteristikolla

2.5-15x56 Z6i valopisteristikolla

Houkutteva paketti etenkin teknisten tietojen puolesta. Mukava suurennusalue, loistava kuvan laatu, fyysinen koko jo isohkon oloinen, onneksi vielä asiallisen painoinen. Omistin tämän 2-12x -mallin jälkeen ja mielestäni tämä oli selkeästi miellyttävämpi kokonaisuus ja kuvaltaan parempi (ehkä parallaksin säätö toi pitemmille matkoille sen viimeisen silauksen kuvan terävyyteen?).

3-12x50 Habicht PV 4A -ristikolla

6-24x50 Habicht PV-S P Dot -ristikolla ja Target korotorneilla

Loistavakuvainen 30mm rungolla oleva rata- ja pitkän matkan kiikaritähtäin. Dotin koko 100m:ssä 24x-suurennoksella vain 5mm ja hiusviiva 1mm. Säätönaksut 4.85mm/100m. Monien mielestä näillä target-torneilla jopa parempi vaihtoehto kuin uudemmat Z5 ja Z6 -sarjalaiset. Parallaksin säätö on optiikan etuosassa. Suosittelen!

5-25x52 Z5 Plex-ristikolla

Erittäin hieno jo isomman suurennuksen tarjoava kiikari tuuman runkoputkella. Loistava kuvan laatu yhdistettynä asiallisen kevyeen painoon. Harvinaisia, etenkin käytettyjen markkinoilla. Tämä vanhempi Z5- malli ei sitten häpeä yhtään ominaisuuksissa uudemmille Z6- malleille. Valopisteen puute rajoittaa käytön vain valoisaan aikaan.


5-30x50 Z6i Gen.2 BRX-I-ristikolla

Erittäin hieno jo isomman suurennuksen tarjoava kiikari 30mm runkoputkella. Loistava kuvan laatu yhdistettynä asiallisen kevyeen painoon. Harvinaisia, etenkin käytettyjen markkinoilla. Valopiste tekee tästä kiikarista erittäin monipuolisen tähtäimen ja BRX-I ristikon koroviivat ovat Mrad -pohjaiset 30x:llä. Suosittelen!




Weaver:

6x42 4-ristikolla

36x40 hius- ja dot-ristikolla sekä korotorneilla

Todella laadukas edullinen esim. kasa-ammuntaan suunniteltu kiikaritähtäin. Kuvaltaan mielestäni parempi kuin vanhemmat Leupoldin 36x BR-mallit. Weaver julkaisi syksyllä 2014 pävitetyt XR- versiot BR- kilpatähtäimistään. Suosittelen!




Zeiss:

Victory Z-Point

Zeissin vastaus Aimpointin pienelle Microlle. Zeiss vain kooltaan hieman suurempi ja muovisempi. Itse pidän Aimpointia parempana valintana, vaikka Zeississa onkin halutessasi automaattisesti kirkkauden säätävä valopiste ja extrana vielä aurinkokennolataus.

1.1-4x24 Varipoint (1. mallisarja) 0-valopisteristikolla

Klassinen suuren näkökentän tarjoava ajojahtikiikari. 0 -ristikko, tai oikeammin pelkkä valopiste on kuin Aimpoint ilman muita ristikkoja. Valo poiskytkettynä tähtäykselle on musta piste. Valoyksikkö ei ole uudempien HT- tms. mallien veroinen, mutta silti hyvinkin käyttökelpoinen. Optiikan valoyksikköön toivoisi kyllä kirkkaampaan auringon paisteeseen lisää tehoa.

1.5-6x42 Varipoint (1. mallisarja) 56-valopisteristikolla

Perus asiallinen ajojahtikiikari. 56 -ristikko mielestäni hyvä mitoituksiltaan (ei peitä kohdetta liikaa). Valoyksikkö ei uudempien mallien veroinen, mutta toimii silti asillisesti hyvin laajalla alueella. Optiikkaa voi käyttää yllättävän hyvin jo hämärämmissä olosuhteissa (pisteen säätö menee riittävän himmeälle), ainoastaan kirkkaampaan auringon paisteeseen toivoisi pisteeseen hieman lisää tehoa.


1.5-6x42 HT 60-valopisteristikolla, 2x ASV+ korotorneilla ja Innenschiene asennuskiskolla

Erittäin laadukas yleiskiikari. 60 -ristikko mielestäni myös todella hyvä mitoituksiltaan (ei peitä kohdetta liikaa). Valoyksikön toiminta erinomaista ja toimii riittävän laajalla alueella. Optiikkaa voi käyttää yllättävän hyvin hämärämmissä olosuhteissa (pisteen säätö menee riittävän himmeälle, vaikkei täysin pois), sekä kirkkaimmassakin auringon paisteessa.


2-8x42 Conquest DL 60-valopisteristikolla

Loistavalla valoyksiköllä varustettu Duralytin ns. parannettu uudempi malli. Valopisteen koko on todella pieni ja sen säätöalue erinomaisen laaja aivan äärimmäisen himmeästä todella kirkkaaseen. Painonappisäätö itse valolle on toki käytettävyydeltään selkeästi heikompi kuin perinteinen pyöritettävä säädin. Optisesti Conquest DL-sarja on hyvinkin laadukas ja mm. valmistajan edustajien mukaan jopa laadukkaampi kuin vanhempi, nyt jo valmistuksesta poistunut Classic Diavari- mallisto. Pikaisten testieni perusteella uskon tuon ainakin hämäräominaisuuksissa etenkin DL:n selkeästi parempien valonsäätöjen avustamina.

2.5-10x48 Diavari ZM 4-ristikolla

2.8-20x56 V8 ASV+ Kiskolla ja 60-valopisteristikolla

Zeissin itsensä mukaan heidän kaikkien aikojen hienoin ja paras optiikka. Super-uutuus vuodelle 2014 näki päivän valon vihdoin useamman vuoden odottamisen ja tuotekehittelyn jälkeen. 36mm runko, ASV+ korotornissa 100 1cm:n naksua kierroksella, parallaksin säädössä merkkinaksu 100m kohdalla, kiskollinen malli erittäin suositeltava asennuksen helppouden vuoksi, 2.8x -suurennoksella 15.5m:n näkökenttä 100m:ssä. Parallaksisäätö ei yhtä skarpisti-toimiva kuin vaikka 6-24x56 -mallissa. Uutta 4.8-35x Longrangea odotellessa...

3-9x40 Conquest Z-Plex ristikolla

Klassinen yleiskiikarikoko Made in USA Zeiss- tuotteena. Hyvä kuva, asilliset säätötornit jne. aivan kuten olettaa voi.

3-12x50 Conquest DL 60-valopisteristikolla ja ASV korotornilla

Loistava valopiste, joka menee täysin himmeäksi ja on myös päiväkirkas. Korotorni lisää monikäyttöisyyttä mm. linnustuksessa.

3-15x50 Conquest HD5 Z-Plex ristikolla ja ASV+ korotorneilla

Mielenkiintoinen yleiskiikarikoko Assembled in Germany- tuotteena. Asiallinen kuva hintaluokassaan, todella hyvät lukittavat säätötornit 7mm naksuilla, parallaksinsäätö plussaa.

6x42 Dialyt 8-ristikolla

Todella asiallinen siro peruskiikari (etenkin tällainen uudempi alu-runkoinen). Kuvan laatu tietysti loistava. Hyvä valinta, jos kiinteä kuutonen vain riittää omiin käyttötarpeisiin.

7x50 Dialyt 66-valopisteristikolla

Siro ja kevyt kyttäys- optiikka. 66 - valopisteessä on keskellä pieni valaistu 1mrad:n ristikko, jolla voisi ainakin teoriassa ottaa pienen koron tähtäämällä joko ristikon ylä-, ala- tai keskikohdalla. Pidin tämän putken hämäräominaisuuksista ja yleisestä siroudesta todella paljon.

8x56 Dialyt 60-valopisteristikolla

7x50 -mallin isoveli ja hämärään vielä aavistuksen parempi valinta. Varipointien, Victory Diavarien ja näiden Dialytien 60- valopisteristikko oli vuosia Zeissin paras vaihtoehto kytikselle ja ristikon mittasuhteetkin olivat erinomaiset. Nyt uusien HT -mallien "uuden kuitutekniikan" 60- valopisteristikko on vielä näistä aiemmista malleista selkeästi kehittyneempi versio. Pisteen koko on pienentynyt entisestään ollen esim. 3-12x56 HT:ssä vain 5.5mm 12x:llä 100m:ssä. Vaikka HT -mallit ovat tulleet, annan silti täydet suositukset tälle optiikalle huippuluokan kytiskiikaria hakevalle.

10x36 Diatal C

Harvinainen lintumiehen "herkku", johon tähänkin sattumalta törmäsin ja optiikka oli vain pakko ostaa. Siro koko ja kuva tietysti täyttä Zeiss -laatua. Benderin 12x42:een verrattuna ei naksuja torneissa (sääli), mutta painoltaan tämä putki on alumiinisena vähän kevyempi.

3-12x56 Classic Diavari 60-valopisteristikolla

Perus asiallinen laadukas variaabeli-kytisputki. Malli nyt jo poistunut valmistuksesta ja viimeisiä kappaleita sai ostaa Suomestakin "kivijalkakaupasta" parhaimmillaan hurjaan 899€:n ale-hintaan. Tällä rahamäärällä classic -malli oli takuulla loistava sijoitus, josta tulee olemaan iloa pitkäksi aikaa monipuolisessa metsästyksessä. Valopiste ei nykymallien veroinen, mutta erittäin hyvä silti.

6.5-20x50 Conquest Z-Plex ristikolla

Made in USA Zeiss hyvällä kuvan laadulla, tuuman runkoputkella ja asiallisilla korotorneilla sekä kolmannen tornin ns. sivu-parallaksinsäädöllä. Lähes täydellinen lintukiikari. Naksut olisivat kyllä voineet olla torneissa sentin, eikä 7mm, kuten ne yleensä "jenkkiputkissa" ovat. Conquestit ovat myös Suomessa valitettavan harvinaisia. Suosittelen!


6-24x56 63 -valopiste mildot-ristikolla

Ristikko kakkostasolla, eli koko ei muutu zoomatessa ja mildot 1:1 vain 12x -suurennuksella. Loistava kuva. 5mm naksut torneissa, silti jotenkin pidän tästä putkesta. 30mm runko, joka helpottaa asennusta esim. normaaleihin metsästyskiikareiden jalkoihin. Tornit hieman pelkistetymmät kuin Hensoldtin vastaavassa. 63 -ristikossa Stadia-asteikko erona uudempaan 43 -mildot ristikkoon.

4.8-35x60 V8 Longrange "Mörkö" 43 mildot-ristikolla, 2x  Asv+ -korotorneilla ja Innenschiene kiskolla

2016- hämäräkiikareiden uusi "kunkku". Punnittu paino 1015g. Riistalehden testin ylivoimainen ykkösputki hämärään. Huippuluokan valovoima ja isot suurennukset kera äärimmäisen pienen valopisteen tuovat mahdollisuuden ampua entistä tarkemmin, kauemmaksi, myöhempään aikaan sekä mahdollisuuden esim. eläimen parempaan tunnistamiseen sen sarvien selkeämmän hahmottamisen kautta. Mitä itse olen päässyt nyt Mörköä vertaamaan muihin huippuluokan hämäräoptiikkoihin, niin mielestäni ero ei ole niin suuri Mörön hyväksi, kuin lehdissä annetaan ymmärtää.  Huippu putki pitkän matkan metsästykseen ja rata-ammuntaan. Mildot -ristikko vielä lisää monikäyttöisyyttä, vaikka optiikan korotornit ovatkin 5mm naksuilla. Nyt 6.5mm aseella korotornissa riittää säätö 100m zerolla n.670m:iin. Ristikolla voi toki ottaa extrana +5mrad koroa ja ampua näin lähes kilometriin. Jos kohdituksen tekisi yläpalloon ja käyttäisi korotornin täysin hyväkseen kera ristikon, niin 6.5mm:llä voisi ampua lähes 1200m:iin! Suosittelen lämpimästi!

6-24x72 Victory FL "Mörkö-zeiss" 43 mildot-ristikolla, asv- korotornilla ja Hensoldtin (täysin "kuolleeksi himmentyvällä") valoyksiköllä

Hämäräkiikareiden "kunkku". Punnittu paino 1182g. Mahtavan kokoisella etulinssillä varustettu yli kilon painoinen järkäle. Tätä optiikkaa käyttäessä perus 3-12x56 mallien maksimi suurennukset ovat historiaa ja sinulla onkin yhtä-äkkiä mahdollisuus samassa heikossa valaistusolosuhteessa käyttää aiempaa suurempia zoomikertoimia. Huippuluokan valovoima ja isot suurennukset tuovat mm. mahdollisuuden ampua entistä tarkemmin, kauemmaksi, myöhempään aikaan sekä mahdollisuuden esim. eläimen parempaan tunnistamiseen sen sarvien selkeämmän hahmottamisen kautta. Suosittelen! 

Vaihdatin tämän optiikan Zeissin vakio valoyksikön tilalle Hensoldtin Military- putkien täysin säädettävän potentiometrin ja nyt ristikko toimii kuin unelma. Mildot- ristikon saa säädettyä juuri niin himmeäksi, kuin tarve kyttäysjahdissa vaatii.



Ei kommentteja: