lauantai 21. huhtikuuta 2012

Rihlan makua. Blaser BBF95 12-76 / 7x57r



Saksalainen Blaser on tullut tunnetuksi laadukkaista aseistaan mm. suoravetolukkokivääri r-93:n ja sen "päivitetyn" version r-8:n kautta. Blaserin valikoimissa on myös mm. erittäin päteviä yhdistelmäaseita, kaksoisluodikoita, haulikkoja ja kertalaukauskiväärejä. Eräs tuttu nainen jätti halpojen rihlojen kokeilut väliin ja siirtyi suoraan suositun ja laadukkaan Blaser bbf 95:n omistajaksi.
Blaser 95:ssa on heti käteen otettuna laatuaseen tuntua. Viimeistely on aseessa hienoa, ase on todella siro ja kevyt sekä se heti kuin kosii kantajaansa metsälle tai ainakin nyt ampumaradalle. 95:ssa varmistimena toimii aseen iskureiden viritin ja tässä mallissa viritys on tehtävä joka laukaisun jälkeen, toisin kuin sisarmallissa 97:ssa, joka virittää aina molemmat piiput kerralla. Blasereissa ei ole muista saksalaisista valmistajista poiketen hyvinkin yleistä herkistimiä, mutta laukaisu on todella hyvä ilman herkistintäkin. Itse en ole vielä päässyt ko. asetta testaamaan edes radalla, mutta omistajan mukaan luotipiipun käynti on täysin riittävää lintumetsälle Norman 9.7g kokovaippa tehdaspatruunallakin.

Blaserin eräänlainen kilpailija Suomen markkinoilla tässä asekategoriassa voisi olla Haenel 810 Jaeger. "Jääkäri"on käsitykseni mukaan Merkelin sukua (Haenelin kai omistaa yhä H&K/Merkel konserni), joten varmasti kunnon laatua sekin olisi. Viimeistely ei ole Haenelissa Blaserin tai Merkelin tasoa, mutta hinta on vähän halvempi. Molemmat piiput taas virittyvät yhdellä kerralla vrt. esim. Blaserin 95. Etuliipaisimessa ei ole myöskään herkistintä ja jotkut yksilöt, mitä itse olen kokeillut, niin laukaisu on ollut inan rahiseva, mutta ei mitään Finnclassicin tai Valmet 412:n kehnoa tasoa lähelläkään. Tässäkin aseessa on kivan pieni ja siro olemus, tosin hieman futuristinen ja jos se ei haittaa, niin aina houkuttelevampaa. Kiikari menee Haenelin n.11mm uraan esim. Makin laadukkaalla saksalaisella pikajalalla nätisti kiinni. Pikajalkaa kun ei aseen mukana tule, niin se myös osin pienentää hintaeroa kilpailijoihin.

Molempiin aseisiin voi jälkikäteen halutessaan ostaa esim. 9.3x74R tuplapiiput ja näin saada monikäyttöisyyttä ja "potkua" vaikka hirvi- tai sikametsälle. Tämä lisävalinta on mielestäni perustellumpaa kyllä vain Haenelin tai Blaser bbf97:n molemmat iskurit kerralla virittävän aseen omistajalle.

Ei kommentteja: