tiistai 1. toukokuuta 2012

Lintumetsälle. Sako AI Varmint 6mm PPC (Lipasaukoton)


Sako teki aikoinaan pienen sarjan lipasaukottomalla lukkolaitteella olevia 6mm PPC USA aseita. Nämä  aseet ovat varsinaisia herkkuja tarkan osuman metsästäjälle. Lippaaton lukkolaite tuo tarkkuuden kannalta tärkeää lisäjäykkyyttä lukkokehykselle ja suo näin entistä paremmat mahdollisuudet saada aikaan hurjakäyntisiä kiväärejä.
Sako kiväärien työn jälki ja viimeistely olivat todella hienoa aikoina ennen nykypäivien super tehokasta ja pääosin jokainen erillinen työvaihe koneilla tehtävää massatuotantoa. Kivääri toimii joka suhteessa myös hienosti ja aseen tarkkuus on takuulla riittävää tarkintakin linnustusosumaa hakevalle.
Sakon tehdaskiväärit olivat pesitettyjä ns. PPC Usa patruunalle, johon Sako valmistaa yhä vieläkin tehdaspatruunaa. Monen harrastajan itselleen "virittämä" 6ppc ase on taas käytännössä aina tiukemmilla pesityksillä (esim. .262 tai nykyään suosittu .269). Näihin tiukempipesäisiin usein kilpapuolen PPC-aseisiin ei ole tietenkään saatavilla tehdaspatruunoita ja juuri tästä syystä ne ovatkin enemmän speciaaleja jo vakavamman harrastuksen erikoisaseita. Patruunat näihin aseisiin tehdään käytännössä aina täysin itse ja latausprosessiin kuuluvat mm. hylsyn muokkaus yleensä Lapuan 220 Russian hylsystä se ensin laajentaen ja sitten hylsyn kaulasta sorvaten juuri oman aseen patruunapesän mittoihin tarkasti yhteensopivaksi. Kun tämä latausprosessi on lopulta saatu vielä testattua mm. latauksen suuruuden ja latauspituuden kohdalta omalle aseelle sopivaksi, niin nautiskelu voi alkaa. Käytännön tarkkuus tämän kaliberin aseilla kun on monelle täyttä käsittämättömyyttä.

Kuvan Sako A1-lukkolaitteinen PPC-ase on varustettu Sakon normaalilla varmint-tukilla, mutta ko. aseeseen on myös teetetty toinen lasikuituinen ja massapedattu ns. kisa br-tukki enemmän kasa-ammunta painotteiseen toimintaan. Br-tukilla paras ampumani viiden laukauksen kasa on ollut 6.7mm sadalta metriltä kisaolosuhteissa. Kiväärissä on ppc-kaliberille tyylin mukainen ja tarkkuuden kannalta riittävä varsin lyhyt rst-piippu ja lisänä piipun suussa on vielä metsästyskäyttöä ajatellen 18x1 vaimenninkierre. Laukaisulaite on Sakon Target, eli säätömahdollisuuksia on jo suhteellisen hyvin ja laukaisu on tunnokas. Kuvan aseen kiikari on tyypillinen "oldschool" br-kiikari, eli Leupoldin 36x hyvin ohuella hiusristikolla, pikasäätöisillä target-torneilla ja parallaksinsäädöllä sekä vastavalosuojalla. Makuu-ammunta nautinnon maastossa takaavat Harriksen sivusuuntaan keinuva bipodi ja PPC-aseen hyvin maltillinen rekyyli. Kuvan kokoonpanolla on massaa ilman bipodeja n.4400g.
Lipasaukottoman rst-piippuisen PPC-aseen listahinta oli vuonna 1991 n. 6500mk (ppc-lisä n. +400mk ja rst-piippu n. +700mk). Sako 75 kivääriä sai myös tilata lipasaukottomana .308 custom-versiona ja vuonna 2004 listahinta moiselle aseelle oli jo lähes 2900€! Em. asetta valmistettiin lopulta 32 kappaletta ja suurin osa niistäkin meni Usa:an ja Australiaan. Suomeen aseita jäi lopulta vain yksi ja Viroon myös yksi. Nyt tuotannosta olevaa Sako 85-mallia ei voi edes tilata lipasaukottomana.

Ei kommentteja: